БОНДИНГ (КОМПОЗИТНИ ФАСЕТИ)

Естетичното възстановяване на фронтални зъби се извършва по няколко причини:

 1. Естетични дефекти – пациентът не харесва формата, иска да промени цвета на зъбите и самото подреждане на зъбите е неестетично. Има наличие на диастеми (разстояние между зъбите), което иска да затвори, ротирани (завъртяни) зъби, изкривени зъби, физиологични петна по емайла и други;
 2. Абразия (изтъркване) на фронталните зъби;
 3. Наличие на много стари обтурации (пломби) – с различен цвят от зъба, които са тъмни и неестетични;
 4. При травми – отчупване на парче от зъб.

Какво е бондинг ?

Денталният бондинг е както запазващо тъканите, така и ефикасно решение, при което се използват материали, наподобяващи естественият цвят на зъбните тъкани. Това са така наречените „композитни (“фотополимерни“) материали.

С бондинг можем успешно да постигнем естетична корекция на усмивката. Бондингът е ефикасен и при отстраняването на различни проблеми като счупвания (фрактури), лошо направени или стари пломби, затваряне на разстояние между зъбите (диастеми, треми) и др. Процедурата може да бъде направена както за един зъб, така и на цялата редица.

БОНДИНГ СЪЧЕТАН С ЦИРКОНИЕВА КОРОНА
БОНДИНГ (КОМПОЗИТНИ ФАСЕТИ) 1

Къде мога да си направя БОНДИНГ ?

Бондинг в Търговище може да бъде направен при Д-р Никола Венелинов, който се намира на: ул.Паисий 38 А . Процедурата трае около 60 минути. Можете да си запазите час на телефон: 0898413077 или да пишете в INSTAGRAM или FACEBOOK.

Кога се прави бондинг на предни зъби ?

Бондингът на зъби може да се извърши при нужда от отстраняване на малки и по-незначителни дефекти: стари обтурации(пломби), преоцветени пломби, разстояние между зъбите, промяна на цвета и формата им.

Бондинг или фасети ?!

Различията между фасетите и бондинга се свеждат до:

 • Материал
 • Здравина
 • Степен на отнемане от зъбните структури
 • Трайност във времето
 • Цена

Доста по – трайни във времето биват керамичните или порцеланови фасети. Те не променят цвета си под влияние на храни и напитки. Дълготрайността на керамичните фасети е 5 – 10 години, а на композитните – 2 – 5 години. За поставянето на керамични фасети е необходимо по – голямо изпиляване на зъбните структури. При бондинга зъбните структури почти не се изпиляват.

Бондингът е доста по евтин метод от поставянето на керамични фасети. Бързината е друго негово предимство – може да се случи в едно посещение. Трайността на бондинга е обикновено около 2 – 5 години в зависимост от нивото на личната орална хигиена.

Колко дълго ще издържи един бондинг ?

Това зависи както от това колко професионално е извършена процедурата, така и от хигиенните навици на пациента. Оцветяването във времето и загубата на гланц са неизбежни, но поправими проблеми.

Композитни фасети(директни) се изработват в устата на пациента. Този подход е възможен само при фасетите изработени от композитен материал (фотополимерен). Това е материал, който се използва за направа на обтурации (пломби).

Директните композитни фасети – за да бъдат изработени, необходимо е зъбните структури да бъдат минимално изпилени. След това композити с различен цвят се нанасят по външната повърхност на зъбите. По този начин могат да бъдат изправени леки кривини в зъбите, могат да се премахнат цветови несъответствия между тях, могат да бъдат избелени и променени по форма.

Предимства:

• Бързина – могат да бъдат изработени в едно посещение

• Ниска цена – композитните фасети имат в пъти по- ниска цена от керамичните.

Недостатъци:

•  Композитните (директните) фасети могат да бъдат изработени само от фотополимерен материал, който е доста по- неустойчив като здравина и цвят във времето в сравнение с керамиката.

ДИРЕКТНИ ФАСЕТИ – БОНДИНГ (ФОТОПОЛИМЕРНИ ФАСЕТИ)

Композитните фасети служат за корекция на цвят, форма и размер на зъбите. Те могат да прикрият малки пукнатини в зъбната структура.

Основното предимство при тях е, че могат да бъдат поставени в рамките на един ден. Самото отнемане от твърдите зъбни структури е минимално. Има моменти, в които дори не се налага пилене на здрави зъби. Големият недостатък на фотополимерите е, че с времето потъмняват и не са толкова естетични и здрави спрямо порцелана (керамиката).

Показания за фотополимерни фасети

Фотополимерните фасети се използват за корекция на естетични проблеми, както и керамичните фасети. Най-често фотополимерните фасети се използват при:

 • Зъби с неправилна позиция в зъбната дъга (криви зъби) – с тях могат да се извършат малки корекции и да се изправи зъбата редица. Ако деформациите са по-големи е нужен друг вид лечение, наречено ортодонтско лечение.
 • Цвят на зъбите – фотополимерните фасети се използват за промяна на цвета на потъмнели зъби – след кореново лечение зъбите потъмняват, оцветявания от различни видове лекарства, бели петна.
 • Разрушения на зъбите – фрактури, ерозии, пукнатини, кариеси. Фотополимерните фасети често са много добро решение. Те са евтини и предпазват останалите зъбни тъкани, а нужното изпиляване е минимално.
 • Затваряне на разстояния – с фотополимерните фасети бързо и евтино могат да бъдат затворени тези разстояния.

Колко време издържат фотополимерните фасети?

Издръжливостта на фотополимерните фасети зависи от много фактори:

 • качеството на използвания материал
 • хигиенните навици
 • хранителни навици – прием на оцветяващи напитки и храни, пушене
 • стискане на зъби – бруксизъм.

Алтернативи на фотополимерните фасети

Това са порцелановите фасети. Те са с по-висока естетика, по-висока издръжливост, като съответно цената им е висока, изпиляването на зъбни тъкани е почти минимално, отнемат повече време.

Какъв е процесът на изработка на фасети?

След внимателен и цялостен преглед вашият стоматолог ще прецени дали лечението с такъв вид фасети е подходящо за вас.

Започва се с обсъждане на цвета и формата на зъбите. Дали има нужда да бъдат по- бели и дали има нужда от смяна на формата им. След това се почиства плаката и зъбният камък. Преценява се какъв вид фасети да бъдат поставени директни (композитни) или индиректни(керамични). Изпиляването на зъбите за фасети е минимално: 0.5 – 0.8 милиметра. Изпилява се само повърхностният слой на зъба – емайла, който осъществява здрава връзка с фасетата чрез бондинг техника. При директната техника – денталният лекар изработва фасетите директно върху вашите зъби в едно посещение, което може да е по – продължително. При индиректната техника се взема отпечатък от предварително подготвените зъби и се изпраща в зъботехническа лаборатория, там фасетите биват изработени. След това те биват циментират върху зъбите със специални лепила в следващо посещение.

Каква е цената на БОНДИНГ (ФОТОПОЛИМЕРНИ ФАСЕТИ / ЕСТЕТИЧНА ПЛОМБА) ?

Тя зависи от качеството на използвания материал, но във всички случаи е доста по – ниска от цената на порцелановите (керамичните) фасети. Колко струва БОНДИНГА се определя на място след обстоен преглед.

Може ли всеки дентален лекар да изработва фотополимерни фасети?

НЕ !

За да пресъздаде вида на естествените зъби с фотополимери (материала, от който се изработват), вашият стоматолог трябва да притежава определени технически и артистични способности, добро познаване на стоматологичните материали и опит. Всеки човек е различен и зъбите на всеки човек имат своите индивидуални особености – само опитен стоматолог може да вземе предвид индивидуалните особености на пациента и да ги пресъздаде с изкуствени материали.

Поискайте от вашия стоматолог да ви покаже документирани клинични случаи на фотополимерни фасети. Всеки специализиран в тази насока дентален лекар снима пациента преди и след манипулацията и може да ви покаже снимки на пациентите.

Web design and development by DigiFox

Контакти

Телефон за връзка: 089 841 3077


Имейл: [email protected]