Зъбен мост

Зъбен мост – какво представлява ?

Зъбният мост е неподвижна конструкция, тя се поставя при липса на един или няколко зъба. Той е добро дългосрочно решение за заместване на липсващите зъби. Сред основните характеристики на всеки зъбен мост е, че лесно се свиква с него. Като естетика зъбния мост наподобява естествените зъби.

Зъбният мост е стабилна, естетична и неподвижна конструкция, която може да замести един или няколко липсващи зъбa в устата. Чрез него се възстановява равновесието в устната кухина. Зъбния мост може да се използва при липсващи фронтални зъби за възстановяване на усмивката и самочувствието ви !

Денталният мост се състои от коронки, които се закрепват за наличните зъби. За тези коронки от своя страна биват захванати коронките, които заместват липсващите зъби в устата.

Кога е нужно да се изработи мост ?

Зъбен мост е нужен когато в устната кухуна има липсващ зъб. Ако тази липса се намира между два здрави зъба опцията за поставяне на мост е валидна. Също може да бъде коментиран и варианта за поставяне на имплант ако ситуацията го позволява. За това е необходимо да имаме достатъчна дебелина на костта.

Видове зъбни мостове:

  • *Циркониев мост
  • *Металокерамичен мост
  • *Метален мост
  • *Порцеланов мост
  • *Адхезивен мост

За да разберете от какъв мост имате нужда може да се свържете с Д-р Никола Венелинов в град Търговище. Запазете си час за консултация на телефон: 0898413077 или посетете INSTAGRAM или FACEBOOK

Зъбен мост от цирконий
Зъбен мост 1

В какви случаи е необходимо слагането на зъбен мост ?

Поставянето на зъбен мост е необходимо при липсата на един или няколко зъба. По различни причини понякога е необходимо определен зъб да бъде изваден. Когато липсва зъб, равновесието в устната кухина е нарушено и това води до проблеми, свързани с дъвченето. Определени зъби започват да поемат по – голямо дъвкателно налягане, а други – страдат от липсата на натоварване. Това може да доведе до разместване, разклащане и изваждане на зъби и др. За да бъдат предотвратени тези последствия и да решим проблема с липсващия зъб, е необходимо поставянето на дентален мост.

Имам нужда от мост на предни зъби. Какъв мост да поставя ?

Фронталните(предните) зъби са най-важната част от усмивката ни. За да бъде естетична тази усмивка е небходимо да се използват материали, които най – добре наподобяват естествените зъби. За изработването на зъбен мост върху предни зъби препоръчваните материали биват: цирконий и керамика.

Изцяло керамичните мостове са изключително красиви, но при тях здравината куца в сравнение с циркониевите мостове. Те се използват при възстановяване на малки дефекти в участъци, които не са много натоварени.

Циркониевите мостове са красиви, здрави и надеждни. Могат за се използват за възстановяване на зъби в задната и предната част на съзъбието. Когато се ползват за предни зъби към тях се добавя и керамика, която допринася за отличната естетика. За задни зъби могат да се ползват циркониевите зъбни мостове без керамика. Те са много здрави и надеждни, защото при тях няма опасност от отчупване на част от керамиакта. Други предимство при изработката на изцяло циркониев мост е, че изпиляването на здравите зъбни тъкани е по – щадящо в сравнение с изработката на металокерамичен мост.

Сваляне на зъбен мост ?

Свалянето на зъбен мост може да бъде наложително по ред причини:

  • разклатен зъбен мост поради загуба на кост(пародонтоза)
  • счупване на част от моста
  • смяна на стар неестетичен мост, с нов естетичен такъв
  • неправилен протокол на изработка и поставяне
  • твърде голяма височина на моста

В зависимост от материала на моста свалянето се извършва, чрез разрязване на различни части от него. Металокерамичните мостове се изрязват в областта на мостоносителите ,а циркониевите мостове се режат в основата.

Зъбен мост цена – как се формира ?

Цената на моста зависи от това колко зъба влизат в него. Цената му зависи от материала на самите коронки и от броя им.

Web design and development by DigiFox

Контакти

Телефон за връзка: 089 841 3077


Имейл: [email protected]