Деца

Детската дентална медицина се грижи за здравето в устната кухина на децата от раждането до навършването на пълнолетие. Това включва лечение на кариес и неговите усложнения – пулпит и периодонтит, неправилна захапка и спешно лечение (фрактури и различни видове наранявания).

Срокове за поникване на временните зъби


Централни временни резци           6-8 месец
Странични временни резци          8-12 месец
Първи временни кътници              12-16 месец
Кучешки зъби                                16-20 месец
Втори временни кътници              20-30 месец

Срокове на поникване на постоянните зъби

Първи постоянни кътници, централни резци    6-7 г.
Странични резци                                                7-8 г.  
Първи постоянни премолари                            8-9 г.
Кучешки зъби                                                      9-10 г.
Втори постоянни премолари                            10-11г.
Втори постоянни кътници                                  11-13г. 

Кога за пръв път трябва да се посети зъболекар ?

Първото посещение при стоматолог е необходимо да бъде на 1-годишна възраст. По това време първите временни зъби са поникнали и стоматологът може да даде насоки относно извършването на правилна орална хигиена. Денталният лекар може да даде информация на родителите относно храненето, приема на флуорид, премахване на вредни навици (смучене на пръст и т.н.), които могат да доведат до ортодонтски аномалии (изкривяване на захапката).

Колко често трябва едно дете да посещава зъболекар ?

​Необходимо е детето да посещава стоматолог два пъти в годината. Броят на визитите се определя от това дали детето има кариес, лоша орална хигиена, изкривена захапка и т.н.

Важни ли са временните зъби ?

Временните (млечните) зъби имат изключително важно значение. Благодарение на тях детето се научава да говори правилно, да дъвче и да се усмихва без притеснение. Млечните зъби пазят, необходимото място за постоянните. При преждевременната им загуба в ранна възраст съседните на дефекта зъби могат да се преместят към освободеното място и по този начин да доведат до ортодонтски проблеми на постоянните зъби (изкривяване на захапката). 

Как се почистват временните зъби?

​При новородени деца се използва марля за почистване на меките тъкани в устата (венците) след хранене. След поникване на първия зъб може да се използва мека четка за зъби. Хубаво е след всяко хранене зъбките на детето да се почистват с мокра марля, за да премахнем наслагванията по тях.

Кога може да се използва паста за зъби?

​ След поникването на първите зъби, може да се използва паста, която не съдържа флуорид. Пастата с флуорид не се препоръчва за деца под 2 години, защото могат да я  погълнат и да приемат по-голямо количество флуорид, което може да доведе до петна по зъбите и други аномалии. Родителите трябва да помагат на децата при миенето на зъбите, докато те сами не усвоят този навик.

Web design and development by DigiFox

Контакти

Телефон за връзка: 089 841 3077


Имейл: [email protected]