Зъбен камък

Почистване на зъбен камък.Какво представлява професионалното почистване и полиране на зъбите и през какъв интервал от време трябва да се прави?

​Професионалното почистване и полиране на зъбите е важна и много полезна процедура, която същевременно бива неглижирана от доста голяма група хора. Поради факта, че не са достатъчно информирани колко е полезна за здравето на зъбите и устната кухина. Има и схващане, че професионалното почистване  уврежда емайла на зъбите – това не е така! Трайността му зависи от много фактори, но е препоръчително процедурата да се извършва поне два пъти в годината.

Повечето заболявания на пародонта (венците и костта около зъба) се причиняват от бактерии, които присъстват в зъбната плака, те директно или индиректно увреждат венците и зъбозадържащия апарат (пародонта).

Има и други фактори за пародонталните заболявания, те се смятат за второстепенни:

 • Тютюнопушене
 • Диабет
 • Сърдечно-съдови заболявания
 • Хормонален дисбаланс
 • Стрес
 • Вирусна инфекция и др.
 • Възраст
 • Генетична обремененост
 • Неправилна захапка

Зъбният камък и плаката са натрупвания върху зъбите, които са отговорни за голям брой заболявания както на зъбите, така и на венците.

Самият зъбен камък представлява  непремахната плака, която с времето се втвърдява. Нейният състав е: бактерии, остатъци от храна и клетки на организма, които в контакт с венците ги възпаляват(гингивит) и последващото по-голямо възпаление пародонтит (пародонтоза). Симптоми на тези заболявания са:

 • кървене на венците,
 • подути и зачервени венци
 • лош дъх
 • оголване корена на зъба

МИТОВЕ СВЪРЗАНИ С ПОЧИСТВАНЕТО НА ЗЪБЕН КАМЪК

1.Почистване на зъбен камък в домашни условия  – възможно ли е ?

Има много статии, в които пише, че зъбния камък може да бъде почистен(размекнат) в домашни условия или с различни химични средства – кислородна вода, сода за хляб, портокалови кори. Това е далеч от истината ! При храненето и физиологичните процеси в устната кухина се образува плака, която е мека и може лесно да бъде премахната с четка за зъби, Ако не мием зъбите правилно и не премахваме тази плака под действието на слюнката тя се втърдява(минерализира) и се превръща в зъбен камък. Твърдостта на зъбния камък е голяма и той не може да бъде премахнат адекватно и безопасно в домашни условия.  За да бъде отстранен са нужни специални ултразвукови скалери. След почистването със скалер може да бъде извършено полиране на зъбите със сода (Air Flow),  което допълнително заглажда и изчиства зъбите.

Какво разгражда(размеква) зъбния камък ?

Често пациентите си задават този въпрос и започват да търсят в интернет различни химични вещества и природни продукти, които размекват или разграждат зъбния камък. Използването на такива продукти е неефективно и може да доведе до трайна увреда на зъбите, венците и лигавицата в устната кухина.

Д-р Никола Венелинов предлага почистването на зъбен камък с ултразвук и Air Flow(Сода) в град Търговище. Можете да го потърсите ТУК.

2.След като почистя зъбния камък той ще се натрупва по – бързо.

В това твърдение вярват доста пациенти и мисля, че почистването на зъбен камък е процедура, за която доктора просто им взема парите. Зъбния камък е втрърдена зъбна плака. А зъбната плака се натрупва по неравностите на зъбите(кариес, дупки , пукнатини, стари корони,). Самата структура не зъбния камък не е гладка и тя допринася за натрупването на още повече зъбен камък.

3.Почистването на зъбен камък с ултразвук уврежда емайла.

Това също е широко разпространен мит и няма нищо вярно в него. Модерните технологии(Air flow  и ултразвук) за почистване са предвидени, така че да премахват само зъбния камък без да нарушават целостта на емайла.

4.Зъбния камък трябва да е почиства едва когато се натрупа в голямо количество.

Времето за натрупване на зъбен камък е строго индивидуално за всеки пациент. Може да варира от 3  до 6 месеца. Почистването му  трябва да се извършва в този период като това се определя от вашия специалист. Зъбния камък допринася за развитието на пародонтални заболявания(пародонтит) и образуването на кариеси. Затова с цел превенция на тези заболявания при здрави пациенти Д-р Венелинов препоръчва почистването да се извършва два пъти в годината.

5.От почистването венците се травмират и кървят

Това е често срещан мит. Самото кървене на венците е признак, че те са възпалени от натрупаният зъбен камък и плака около тях.  При самото почистване те кървят, но след като се махне причинителя венците заздравяват и кървенето изчезва. Когато венците са здрави те не кървят.

Няколко дни след процедурата могат да се наблюдават болки след почистването на зъбен камък, кървене на венците и чувствителност на зъбите, който отшумяват до седмица. След почистването е много важно да смените четката за зъби с нова и да се грижите за тях редовно.а Избягвайте жабурене след почистване на зъбен камък с прекалено студени напитки – това може да предизвика чувствителност.

Колко време отнема и боли ли ?

Почистването на зъбен камък отнема от 30 до 60 минути в зависимост от количеството му. Процедурата се приема добре от повечето пациенти като се наблюдава дискомфорт и лека болка, която може да бъде притъпена с поставянето на упойка.

Почистването на зъбен камък в град Търговище може да бъде извършено от Д-р Никола Венелинов. За повече информация можете да посетите FACEBOOK или INSTAGRAM. Телефон за връзка: 0898413077

Web design and development by DigiFox

Контакти

Телефон за връзка: 089 841 3077


Имейл: [email protected]