Лечение на кариес

Какво представлява кариесът ?

Кариесът e процес, при който твърдите зъбни тъкани биват разрушени. Зъбът се състои от външна твърда обвивка, наречена емайл, и вътрешна – по – мека, наречена дентин, в сърцевината му има пулпа (нерв). Пулпата представлява меката тъкан, която храни и поддържа зъба.

Етапи на кариес – развитие на кариеса ?

Кариесът започва от емайла, продължава в дентина и накрая стига до пулпата (нерва). Доста пъти хората разбират, че имат кариес чак когато той стигне до нерва. Тогава болката е нетърпима. Състоянието се нарича пулпит, а след това преминава в околозъбните тъкани т. нар периодонтит.

Как се лекува кариес ?

За да бъде излекуван един кариес, е необходимо да бъде изчистена кариозната (разрушена) маса и след това празнината да бъде запълнена с обтурационен материал (пломба). Има различни видове пломби, но съвремието се използва най-често т.нар „фотополимерна пломба“. Тя може да се поставя на всички зъби(предни и задни). Като основно нейно предимство е, че е естетична и здрава.

Колко време не се яде след фотополимерна пломба ?

Този вид пломба втърдява под въздействието на специална синя светлина и това е едно от големите и’ предимства. След поставянето на фотополимерна пломба може да се храните веднага !

Защо имам болка след пломба ?

Причините за болка веднага след направена пломба са много като част от тях са:

  • Прекалено дълбок кариес – когато кариеса е дълбок, нерва може реагира с болково усещане веднага след манипулацията. Болката може да е при дъвчене на съовтетния зъб. Може да продължи дълго( до месец), но в повечето случаи изчезва с времето. Хубаво е да уведомите вашият стоматолог ако болката започне да се появява нощем или да възниква изведнъж и да утихва.
  • Зъбът е оставен по – висок от другите – когато това се случи, зъбът се усеща по – висок от другите. В такъв случай този зъб понася по голямо натоварване от другите и реагира на претоварването с болково усещане. Този проблем се решава с изпиляването на високите части от пломбата.
  • Неправилен работен протокол – добрия стоматолог спазва прецизно протокола за изработване на една обтурация(пломба). Важно е фотополимерния композитен материал да се нанася на слоеве. По този начин свиването е по – малко и това намалява случаите на постоперативна чувствителност.

Как се образува кариес ?

Зъбният кариес бива повлияван както от генетиката на индивида, така и от приема на захари, кисели храни и хигиената, която се спазва. Процесът на развитие на кариеса бива:

1.Въглехидратите в устата се разграждат от бактериите, като се образуват киселини.

2.При недобра хигиена, продължителността на действие на киселините се удължава и те разграждат емайла.

Процесът на развитие на кариес рядко е бърз, по скоро се развива с години. Има различни видове кариес като най – лесно се лекува повърхностен кариес (малък кариес). Той е плитко разположен в зъбните тъкани и за лечението му е нужно само да бъде изчистен и запълнен с обтурационен материал(пломба). Болка от кариес се наблюдава рядко. Повечето пъти е безболезнен и човек не забелязва, че има кариес, докато не се образува огромна дупка в атакувания зъб. Дълбокият кариес(голям кариес) често засяга нерва (пулпата на зъба) – пулпит. При засягане на пулпата болките са нетърпими и е необходимо кореново лечение – цената, на което може да е тройна или четворна от цената за лечение на кариеса.

Симптоми на зъбния кариес.​

Най-важният симптом на зъбния кариес е болката при прием на сладки, горещи или студени храни и напитки. Болка от кариес обаче може да се появи едва при напреднало състояние на кариеса. Кариeсът може да е видим и да нарушава естетиката. Повечето зъбни кариеси се откриват рано при рутинен преглед.

Сериозно усложнение на кариеса може да бъде пулпит, гангрена, периодонтит, абсцес. Инфекцията може да се разпространи от зъба към костта около него.

Лечение на кариес
Лечение на кариес 1

Къде мога да си излекувам кариеса ?


Кариесите ви могат да бъдат излекувани в гр.Търговище от Д-р Никола Венелинов !Запазете си час за консултация на телефон: 0898413077 или посетете INSTAGRAM или FACEBOOK

Web design and development by DigiFox

Контакти

Телефон за връзка: 089 841 3077


Имейл: [email protected]