Ботокс

Ботулиновият токсин е по – известен като БОТОКС. Сам по себе си той отпуска мускулите, които образуват определени бръчки на лицето и по този начин спира появата им за определено време ( 3 – 6 месеца. )

Къде се поставя ботокс ?

Ботокс може да се използва за намаляване или заличаване на мимически бръчки:

*Челото

*Гневна бръчка

*Пачи крак

*Повдигане на веждите

В денталната медицина БОТОКС може да се използва за лечението на бруксизъм и бруксомания. Това е силно стискане на зъбите, което ги износва прекомерно и преждевременно. Процедурата се състои в поставяне на БОТОКС в мускулите извършващи тези движения. По този начин те отслабват и стискането намалява или изчезва.

Ботокс може да се използва при лечение и на мигрена.

Как протича процедурата по поставяне на ботокс ?

Процедурата отнема около 20 мин. В зависимост от изискванията на пациента тя може да бъде с обезболяващ крем, но като цяло не е болезнена и в 90 % от случаите не е нужно поставянето му. След това с тънка игличка се поставя определено количество на нужното място. Липсва възстановителен период в 95% от случаите, което значи, че можете да продължите с ежедневието си без да се притеснявате. Може да има леко подуване на бодените места, което изчезва след час.

Има ли противопоказания и странични ефекти ?

Ботокс по – естетични причини се препоръчва да бъде използван преди бръчките на кожата да станат статични(постоянни). Самите бръчки се образуват при стягането на мускулите, те сбръчкват кожата и при достатъчно такива движения тези бръчки се отпечатват на кожата.

НЕ бива да се поставя ботокс при силно отпусната кожа.

Други противопоказания са:

*бременност и кърмене

*сериозни неврологични състояния

*глаукома;

*инфекциозни заболявания

*бактериални или вирусни инфекции в третираната зона;

*прием на антибиотици

Нежеланите реакции при поставянето на ботокс могат да бъдат:

* главоболие

* Тежест в областта на поставянето(чело)

*Отток около очите

*Леки кръвонасядания(синини)

Повечето от тези реакции отминават в рамките на няколко дни.

Кога настъпва ефекта от поставяне на ботокс ? И колко време издържа ?

Разгръщането на ефекта започва след 3 – 4 дни и достига своят максимум към 14 ден след поставянето. Първото поставяне на ботокс има продължителност около 4 –месеца. При следващи поставяния има вероятност ефекта да бъде удължен до 6 месеца.

Какво да очаквам след процедурата ?

*Поне 6 часа след процедурата трябва да стоите в изправено положение

*Трябва да се избягва легнало и наведено положение

*НЕ трябва да се прилагат масажи и козметични процедури от всякакъв вид поне 5 дни след процедурата

*НЕ е желателно да се консумира алкохол

*Поне 24 часа спорта е противопоказен

Защо бръчките ми не се заличиха напълно след поставен ботокс ?

Бръчките по кожата се делят на статични и динамични. Статичните бръчки са тези, които дори при отпускането на мускула остават отпечатани на кожата, а динамичните бръчки са тези, които се появяват само при стягането на мускула и след това изчезват. Действието на ботокса се състои в отпускането на мускулите, които образуват бръчките. Тези бръчки, които са се отпечатали на кожата няма как да изчезнат напълно, а просто биват омекотени. След поставянето на ботокс има други процедури за попълване на тези статични бръчки.

Възраст, в която се поставя ботокс ?

Около 30 годишна възраст е добре да започне поставянето на ботокс. Не се препоръчва поставяне на ботокс след 65 годишна възраст.

Ботокс при стискане на зъби ? ( Бруксизъм или бруксомания)

При тази процедура се поставя ботокс в мускулите, които са отговорни за стискането на зъбите. По този начин те се отпускат и стискането намалява или изчезва.

Web design and development by DigiFox

Контакти

Телефон за връзка: 089 841 3077


Имейл: [email protected]