Вадене на зъб

Поради какви причини най-често се налага вадене на зъб?

вадене на зъб
Вадене на зъб 1

Ваденето на зъб е неприятна и нежелана процедура. Стремежът е тази процедура да се прави само и единствено в краен случай. Постоянните зъби са предвидени да извършват функцията си през целия живот на човека. Въпреки това има моменти, в които това не се случва, и е нужно някои от тях да бъдат извадени – при разрушаване на зъбите до такава степен, при която те не могат да изпълняват функцията си, а по скоро пречат на дъвкателния акт и нормалното съществуване на човек. Най-често срещаните причини за вадене на зъб са:

 • Голямо нарушаване на зъбната структура(„счупен зъб до венеца“) – при сериозно разрушени зъби, които не могат да бъдат изградени. Това може да се получи при силни удари или травми.Често счупването на зъбите се случва при наличие на големи обтурации(пломби) по тях(счупен зъб с пломба).Това се случва поради голямото изпиляване на зъба при почистването му от кариеса.Структурата му вече няма същата здравина. Счупвания често се наблюдават при кътниците(счупен кътник). В такива случаи, трябва да се посети стоматолог, който ще прецени дали зъба може да бъде възстановен(изграждане/поправка на счупения зъб) и ще може ли да изпълнява функцията си дългосрочно. Ако това НЕ може да бъде направено, необходимо е този зъб да бъде изваден.
 • Пукнат зъб – има моменти, в които възникват пукнатини в зъбите. Понякога пукнатината може да е повърхностна, а в други случаи може да е по цялата дължина на зъба(вертикално счупен/пукнат зъб). Има зъби с леки пукнатини( пукнат преден зъб), които могат да бъдат поправени, но когато зъба е пукнат по цялата си повърхност се налага ваденето му.
 • Възпалителен процес (инфекция) – при такива процеси(периодонтит) се наблюдава подуване, зачервяване, болка, понякога въпросните възпалителни процеси могат да се разпространят из цялата устна кухина дори и да излязат от нейните граници като образуват абцеси и флегмони. Това се получава доста често при имунокомпроментирани (диабет) пациенти или хора, които изчакват твърде дълго преди да посетят стоматолог. В такива моменти се назначава медикаментозна терапия (антибиотици) и се премахва огнището на възпалението – зъбът се вади. Ваденето на зъба може да бъде избегнато, ако пациентът потърси стоматологична помощ навреме.
 • Липса на място – това се случва при наличие на изкривени зъби и се прилага ортодонтско лечение за тяхното подравняване. За да се прецени дали има нужда от вадене на зъби, е необходимо да посетите стоматолог – ортодонт, който ще анализира захапката Ви.

Боли ли ? Колко време боли изваден зъб ?

При самата процедура на вадене се поставя локална упойка и тя е безболезнена, имате усещане само за натиск и дърпане, докато стоматологът работи с инструментите. След ваденето и преминаването на упойката, в по – голямата част от случаите, има лека и търпима болка, която се овладява с болкоуспокояващи. Тя изчезва до няколко дни.

За колко време се затваря дупка от изваден зъб ?

Затварянето на раната след вадене на зъб зависи от много фактори. Някой от тях са:
Колко травматично е било ваденето – ако ваденето е било по – травматично раната зараства по – бавно.
Ако пациента не спазва иснтрукциите – раната може да се инфектира и да се наложи почистването и`
Пушенето забавя зарастването
При имунокомпроментирани пациенти ( диабет или други общи заболявания ) зарастването става по – бавно

Инструкции след вадене на зъб :

 • НЕ се храните, докато не премине действието на упойката – поради опасност от прехапване
 • НЕ се препоръчва прием на горещи напитки
 • НЕ се препоръчва жабурене и плакене със смрадлика, вода за уста или каквито и да е течности за да не падне съсирека, който се образува в раната. Той я пази и по този начи тя ще зарастне бързо и няма да възникне инфекция след ваденето на зъба.
 • НЕ се посещават горещи места (сауни, парни бани, горещи вани)
 • Миенето на зъбите се препоръчва чак на следващия ден след вадене.
 • НЕ пипайте и не почиствайте дупката от вадения зъб с език или друг предмет – венеца може да промени цвета си (побелял зъб след вадене на зъб), което е нормално в първите няколко дни.
 • Дъвчете храната на противоположната страна на извадения зъб.
 • При болка можете да приемате всякакви обезболяващи – изключение прави АСПИРИНЪТ, той е ПРОТИВОПОКАЗЕН
 • Пушенето след вадене на зъб е ПРОТИВОПОКАЗНО НЕ трябва да пушите поне 2 – 4 дни
 • НЕ пийте от сламка и не всмуквайте поради опасност от падане на съсирека в раната.

ВАДЕНЕ НА ЗЪБ ЦЕНА ?

ТОВА ЕДНАТА ОТ УСЛУГИТЕ, ЧИЯТО ЦЕНА Е ЧАСТИЧНО ПОКРИТА ОТ ЗДРАВНАТА КАСА.

Може да се наложи да доплатите останалата сума, която се определя след преглед и установяване на сложността на зъба.

При нуждата от спешен зъболекар в гр. Търговище можете Д-р Никола Венелинов на телефон: 0898413077

За повече информация можете да разгледате INSTAGRAM или FACEBOOK както и да задавате въпроси на лично съобщение.

Web design and development by DigiFox

Контакти

Телефон за връзка: 089 841 3077


Имейл: [email protected]