Избелване

Основните методи за избелване на зъбите, препоръчвани от стоматолозите са два: – професионално избелване в дентален кабинет и домашно избелване чрез предварително изработени шини. Принципът и на двата метода е един и същ-–нанася се избелващ гел върху зъбите. Основната разлика между двата метода за избелване е концентрацията на гела и времето, за което се прилага. При клиничното избелване концентрацията е много по-висока и избелването се извършва в едно посещение. При домашното избелване самият процес на избелване отнема около 10 – 14 дни, шините трябва да се носят по около 2 часа на ден, за да се постигне резултат.

на зъби
Избелване 2

Най-често срещаните МИТОВЕ относно избелването:

  • Избелването е вредно за емйала на зъбите ви – при професионалното избелване се нанася гел върху емайла на зъбите ви. Гелът се активира с помощта на синя светлина. Самият гел не избелва емайла а оцветяванията натрупани по него. Това допринася зъбите ви да не станат изкуствено бели, те просто възвръщат естествения си цвят от преди да ги подложите на въздействието на различни храни и напитки (вино, чай). Рискът да навредите на зъбите си е минимален, ако се извършва от професионалист в дентален кабинет.
  • Веднъж избелени зъбите никога не потъмняват – зъбите постоянно са под въздействието на оцветяващи агенти, съдържащи се в храни, напитки, тютюнопушене и др. Ето защо, за да се задържи по- дълго ефектът, е нужно да се полагат грижи за запазването на цвета им. При поддръжката на добра устна хигиена избягване на определени храни и напитки, както и използването на определени продукти можете да удължите ефекта на избелване до 2 – 3 години. В повечето случаи зъбите с времето потъмняват и ефектът трае от 6 до 18 месеца.
  • Зъбите ми ще станат неестествено бели – при избелването се връща естественият цвят на зъбите; чрез избелване не на самият емайл, а на оцветяванията по него. Ето затова зъбите ви не могат да станат прекалено бели, а резултатът е ограничен и зависи от изходния цвят на вашите зъби. Обикновено избелването е в рамките на 1 до 3 тона, като по- податливи за избелване са зъбите в жълтеникав нюанс, а зъбите в сивкав тон се избелват по – трудно.
  • Зъбите се избелват със активен въглен  – това не е научно изпипан метод и няма клинични изследвания, разкриващи какви последствия има и дали има ефект.
  • Мога да избеля зъбите си с избелваща паста за зъби – избелващите пасти за зъби са масово разпространен продукт, в тях има съвсем ниска концентрация на избелващи продукти. Това, че на опаковката е обозначено като избелващ продукт, е по скоро маркетингов трик, отколкото реалност. С избелваща паста не можете да постигнете резултата, който ще получите в кабинет. По скоро тези пасти са подходящи за поддържане на ефекта след кабинетно избелване.
  • Коронки, фасети и пломби могат да бъдат избелени – активният гел НЕ може да избели коронки, фасети и пломби. За да бъдат избелени, е необходимо да бъдат сменени.
  • Ако почистя зъбния си камък, зъбите ми ще станат по-бели – в това твърдение има капка истина, но избелването е в резултат на изчистване на зъбния камък и плака, които са натрупани по зъбите. За да се получи добър резултат, е необходимо да бъде направено професионално избелване. Въпреки това преди самата процедура на избелване е задължително зъбният камък да бъде изчистен, защото ако това не се случи, самият гел ще избели него, а не оцветяванията в порите на емайла.
  • Избелването на зъбите е подходящо за всеки – пациентът трябва да е над 18 годишна възраст. Не се препоръчва процедурата да се провежда по време на бременност и кърмене, както и при големи кариозни дефекти.

ВРЕМЕ

Избелването в стоматологичен кабинет става в рамките на 1 час и 30 мин, докато в домашни условия окончателен ефект се постига след 10-14 дни.

Web design and development by DigiFox

Контакти

Телефон за връзка: 089 841 3077


Имейл: [email protected]